Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 

Sokan kérdezik, hogy miért edzünk ennyit, miért éri meg ez a sok szenvedés,miért jó ezt a sportot űzni. Tulajdonképpen mi is az az Ironman ?

Aki szeretné egy kicsit átélni azt az érzést, amit mi érzünk a célbaérkezéskor, amiért megéri edzeni, szenvedni, versenyezni, amiért küzdünk a hétköznapokban és a versenyen, az szánjon rá 1 óra 4 percet erre a filmre. Garantálom, ha végignézi egy kicsit közelebb kerül a mi válunkhoz. Egy kicsit megérzi milyen célbaérkezni. Talán megsejti mekkora élmény Ironman-nek lenni.

 

 

 

Mi is az az Ironman?

 

1978-ban - amikor én éppen hogy csak járni tanultam - 12 "őrült" amerikai fogadásból nekiindult Hawaii-on, hogy 3,9 km-t ússzanak, 180 km-t kerékpározzanak, végezetül pedig lefussák a maratoni távot. Annak idején senki nem gondolta volna, hogy 25 évvel később ugyanitt, több, mint 30.000 ember akar majd rajthoz állni és a bebizonyítani, hogy ő a legkitartóbb, legerősebb és leggyorsabb ezen a nem mindennapi távon. A triatlon egyike ma a legdinamikusabban fejlődő sportágaknak. 2000-ben például a rövid táv, azóta still-szerűen olimpiai táv, bekerült és az olimpiai sportágak közé és azóta is stabil része a játékoknak. A „nagyobb testvére”, az Ironman pedig napjainkban éli virágkorát. Szinte nincs olyan Ironman verseny, amelyet ne töltenének fel a jelentkezők alig néhány hét vagy akár néhány óra alatt. Manapság Ironmanek lenni nagy kihívás, de nagy megtiszteltetés is! Az egész világon csodálattal és hódolattal fogadják a sportolókat. A sportág ünnepén pedig, a minden év októberében megrendezésre kerülő Hawaii-i Világbajnokságon, egy hetes ünnepség sorozattal várják azokat a triatlonistákat akik az év folyamán valamely Ironman Világkupán kvalifikálni tudták magukat erre a döntő versenyre. Ezen az egy héten Konán minden Ironman egyformán ünnepelt, legyen amatőr vagy profi. Neki kijáró tisztelettel fogadja minden szurkoló, hiszen ebben a sportágban a legfőbb érdem a táv és természetesen a természeti elemek ( szél, hőség) leküzdése és csak ezután veszik sorba, ki milyen gyorsan teljesítette a távot. Ennek fényében az utolsó befutót ugyanolyan pompával köszöntik a célban, mint a győztest.

Ez a momentum teszi a legemberibbé ezt a sportágat.